Naturen i Rosvik

Målet med Rosvik skall bli och vara ett attraktivt och inbjudande område som inbjuder till både egna aktiviteter och är en fröjd för ögat. Miljöhänsyn tas alltid vid planering och samhällsutveckling.

Solnedgång i Rosvik

Foto: Marit Johansson

Ån i Rosvik

Foto: Marit Johansson

Aftonrodnad

Spelmansvägen

Foto: Marit Johansson

I Rosvik har man nära till naturen. Här samsas skog och hav med insprängd bebyggelse. Rosån ringlar sakta genom Rosvik centrum och kan se ganska beskedlig ut större delen av året – men under snösmältningstider bildar den mindre temporära sjöar.

Närheten till havet, klimatet och den vackra naturen har lockat många ”sommarfåglar” till området. Av de 1137 hushållen i området är 277 sommarstugor. Utvecklingen visar dock att fler och fler av dem blir permanenta åretruntbostäder.

Jordhöjningen påverkar ständigt kustlinjen men än finns det vikar och hamnar, Långvik och Hjältviken på södra Trundön, som ta in större båtar som segelbåtar. Ett dopp i havet är en självklarhet. Lokalbefolkningen väljer alternativen Pultviken, Långviken eller Klubben i Rosvik samhälle. Båtlivet i området är aktivt och det finns 3 båthamnar som drivs av lokala föreningar. Efterfrågan på båtplatser är stor och Rosviks småbåtshamnförening planerar att utöka antalet. Renovering av de befintliga platserna pågår efter hand och muddring av inseglingsrännan är planerad.

Skogen är en viktig näringskälla för markägarna och jakten intensiv under höstperioden. Ett flertal älgjaktslag håller älgstammen nere och rådjursjakt är ett vanligt inslag.
Det är inte ovanligt med älgbesök på villatomten. Pilträden lockar och älgarna kan tukta dem ordentligt om man inte lyckas jaga bort dem.

Historiskt sett så har skog och hav gett de viktigaste arbetstillfällena i området. Förutom fiske och sjöfart har här bedrivits sågverk, snickerier och båtbyggeri. Snickerikunskapen har varit hög och det sägs att ”Rosvikarna har byggt upp halva Luleå bostadsbestånd”. Byggfirmor som startat i Norrfjärdens kommun är; Ragnar Wiksten (RaWi), Aug. Larsson & söner (BD Bygg), David Nilsson, Älvsbyhus, Björkmanshus (Villa Varm), Alter Bygg m fl.

 

Här följer några utvalda naturbilder från Rosvik:

Share This