Invånare

38

Företag

17

Föreningar

Hushåll

Om Rosvik

Rosvik, den ljusa byn vid kusten.

I Rosvik möts hav och land, skog och ängar. Genom sin natur, sitt gynnsamma läge och goda samhällsservice har Rosvik blivit ett eftertraktat och attraktivt ställe att bo på. Området har drygt 2100 invånare i dagsläget och nu inriktade på att växa och utvecklas framöver. Rosvik befinner sig händelsernas centrum – byn har nära till allt. Både Piteå och Luleå når man på en +/- 30 min, liksom också resten av världen eftersom Luleå Airport är 20-25 minuter från Rosvik med bil. Från Luleå Airport flyger du snabbt både inom och utom Sverige. Stockholm når du exempelvis på under 1,5 timme. Kännetecknande för Rosvik är växtkraften och framåtandan. Vi har exempelvis många småföretag, ca 60 stycken, och ett blomstrande föreningsliv. Dessutom har vi något som många andra byar och städer gärna skulle vilja ha: en tämligen stabil befolkningstillväxt. Det är fler som vill flytta hit än härifrån!
Rosvik på Wikipedia: http://sv.wikipedia.org/wiki/Rosvik

Piteå Kommun

piteaPiteå kommun ligger i Norrbottens län, har en befolkning på 42 296 människor (2019) och växer. Piteå kommun är belägen i södra delen av Norrbottens län, vid Pite älvs utlopp i Bottenviken och landarealen är 3 112 kvadratkilometer. På Piteås vackra landsbygd kommer du nära till fritidsintressen som fiske, skidåkning mm. Årstiderna i Piteå växlar mellan vinterkyla och sommarvärme, granne till Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen! Piteå Kommuns Hemsida

I Piteå Kommun kan du förvänta dig följandehttps://www.pitea.se/Medborgarservice/I-Pitea-kan-du-forvanta-dig/

Service

Rosvik har det mesta av den service man kan tänkas behöva. För barnfamiljer, till exempel, finns såväl förskola som Rosviks skola, årskurs Fsk-6. Byn har också ett centralt beläget äldreboende. Vad gäller sjukvård så finns närmaste distriktssköterska och vårdcentral i Öjevyn, cirka två mil bort. Dagliga inköp och ärenden klarar man oftast av i Rosviks centrum. Där hittar man en livsmedelsbutik med post- och apoteksutlämning. Här finns också bibliotek, bensinpumpar, frisörsalong, Thairestaurang (hämtmat) samt ett av byns kaféer. Men detta är ändå inte all service som bjuds i byn – vi har även massör, sjukgymnastik, fotvård, pizzeria/pub, bilverkstad mm…

Arbete

Den som bor i Rosvik har tillgång till en stor arbetsmarknad. Inom pendlingsavstånd finns fyra städer, varav Piteå och Luleå är de som ligger närmast. Dit är det 2,5 respektive 3,5 mil – cirka en halvtimmes resa med bil. De flesta rosvikare dagspendlar till jobb i någon av dessa städer. Luleå är en förhållandevis stor stad, och har därmed ett brett utbud av arbetstillfällen. Större arbetsgivare är till exempel SSAB Tunnplåt och NLL, Norrbottens Läns Landsting. Naturligtvis finns där också en hel del företag med koppling till Luleå Tekniska Universitet, bland annat inom IT-sektorn. I Piteå finns exempelvis Kappas och SCA:s anläggningar för tillverkning av kraftpapper, liksom ett flertal sågverk. En annan stor arbetsgivare är Musikhögskolan, som bedriver utbildning inom musik och media. I anslutning till denna finns utvecklingsbyn Acusticum, där många företag inom musik och data verkar.

Utvecklingscentrum

Fler Rosviksbor borde ha sin arbetsplats i Rosvik, istället för att behöva pendla till jobbet. Stora vinster finns att göra på detta – både i fråga om pengar, tid och miljö. För att nå dithän måste byn få fler företag, och därmed arbetstillfällen. Det kan vara nystartade företag eller sådana som flyttat hit utifrån. Ett sätt att underlätta företagandet i Rosvik vore att bygga ett utvecklingscentrum. Tanken är att det skulle fungera som ett slags företagshotell – de olika företagen kan hyra lokaler där, få tillgång till viss service (kopiering mm) och erbjudas hjälp med marknadsföringen av sina produkter. Kravet på ett Utvecklingscentrum stöds av många föreningar och organisationer i byn.

Framtidsutsikter

Detta är vad vi hoppas: I framtidens Rosvik är vi fler – såväl unga som gamla. En bra offentlig service har blivit ännu bättre, med både läkare och tandläkare i byn. Fler företag har etablerat sig, vilket har gett nya arbetstillfällen. Tack vare det slipper många människor pendla till jobbet. Fritidsaktiviteter finns för alla åldrar, inte bara idrott. Föreningslivet fortsätter blomstra, kulturen har kommit till byn i olika former. Fler bostäder har byggts. Detta gäller både villor och hyreshus. Dessutom har man byggt ett utvecklingscentrum, där företag kan hyra lokaler och få service. Den planerade Norrbottniabanan får en hållplats i Rosvik. Därmed blir byns kommunikationer ännu bättre. Grundskolan kompletteras med årskurs 7 – 9. Studier på gymnasium och universitet kan bedrivas på distans i gemensamma lokaler med modern teknik. Kort sagt: Rosvik fortsätter vara en levande by i tiden!

Kommande

There are no upcoming events.

Rosvik video

Rosvik - En roadtrip
Rosviksfilmen

Sponsorer

Sevärdheter i Rosvik

Du som kommer till Rosvik som turist har en hel del att titta på.

Gästgiveriet

I korsningen mellan Pitevägen och Trundövägen ligger det gamla Gästgiveriet. Byggnaden är nu en privatbostad, som nyligen renoverats, men står där som ett minne från gamla tider.

Rosviks kvarn

Fascineras du av äldre tiders teknik? Då bör du absolut stanna till vid Rosviks Kvarn – en skvaltkvarn som byggts efter gammal förebild. Den minner oss om en tid fjärran från datorer och pipande mobiltelefoner. Här är det solvarmt trä, tjärdoft och ljudet av rinnande vatten som fyller dina sinnen!

Rosviksbodarna

Rosviksbodarna ligger väster om och i direkt anslutning till väg E4 några kilometer norr om Rosvik. På fäboden finns stugor, ladugårdar och uthus.

Rosviksbodarna var fäbodställe för Rosvik sedan 1600-talet. Från byn tog man sig till bodarna via kustlandsvägen som passerade alldeles i närheten. Hit flyttades kreaturen sommartid eftersom tillgången på bete var begränsad i byn. Uppe på fäboden kunde djuren släppas på skogsbete och fäbodkvinnorna skötte mjölkhanteringen. Till fäboden samlades djuren in på kvällen och de mjölkades två gånger per dag. Sedan ystades och kärnades mjölken till ost och smör, ofta för vidare försäljning. Den goda tillgången på bete gjorde att gårdarna kunde hålla många kor och därmed producera ett överskott av mjölkprodukter. Smöret var en viktig inkomstkälla och skeppades söderut för försäljning.

Mer att läsa om Rosviksbodarna hittar man här.

Långwiks glasbruk

Sveriges nordligaste glasbruk drevs i Långvik under åren 1798 – 1879.  Glasbruket startade eftersom efterfrågan på glas var utomordentligt stor p g a kriget på kontinenten. Dessutom hade det ägt rum en stark befolkningsökning i landet och inte minst i norra Sverige, folk som efterfrågade enkla glasprodukter, fönsterglas, burkar, flaskor mm i stor skala.

Varför glasbruket placerades i Långvik berodde att Långvik var omgiven av kronoskog, som dom kunde nyttja och att viken med sitt jämförelsevis stora havsdjup, 5 – 7 meter nära kaj, var en idealisk kommunikationsled som kunde nyttjas av den tidens största lastfartyg. Hamnen hade också ett nästan helt vindskyddat läge.

Mer information om glasbrukets verksamhet finns på informationstavlan som står på Långviks glasbruksväg 49.

Orkidéer på Tetberget

Tetberget söder om Rosvik är klassat som ett Natura 2000 område p g a sin rikliga förekomst av orkidéer, främst guckusko. Området når man via den cykelväg som går mellan Bastunäset och Småland ( f d Riksväg 13). Blomningen är intensivast i juni vid midsommartid.

Kultur

I Rosvik har man tillgång till ett stort kulturutbud. Närheten till Piteå och Luleå medför att med en biltur på ca en halvtimme når man allt vad dessa städer kan erbjuda av konserter, teater, dans, museum, konsthallar, biografer etc.

Vill man utöva kultur själv så finns det många föreningar, studieförbund mm i närområdet som öppnar alla möjligheter för sådan verksamhet. Studiecirklar i den konstart man önskar delta i kan vara en väg in och är tillräckligt många rosvikare intresserad kan studiecirkel bedrivas i Rosvik. Så började t ex Rosvikskören – som en sångcirkel 1984 – och 2014 firade kören sitt 30-årsjubileum.

Kulturen blommar också i Rosvik. Här genomförs det lokala  arrangemang som t e x Rosviksdagen.
Det arrangeras också allsångskvällar, föreläsningar, konserter, julbasarer och hantverksmarknader av lokala arrangörer.

Hjalmar Sandberg

En känd kulturprofil från förr var Hjalmar Sandberg, riksspelmannen. Han föddes 1890, och redan i 10-årsåldern började han spela fiol. Snart var han flitigt anlitad på bröllop, danser och andra festligheter. Hjalmar var en riktig glädjespridare med sin musik, något som många säkert kan vittna om.

Som mest känd var han kanske på 70-talet, då han spelade in sin första skiva tillsammans med gruppen Norrlåtar. Han medverkade i radio och TV, bland annat i Bosse Larssons ”Nygammalt”, och gjorde stor succé med sitt glada humör och sin välanvända reklammössa. Det är nog så de flesta minns honom.

Hjalmar Sandberg dog 1982, aktiv in i det sista. Han var den som satte Rosvik och Piteå på den svenska folkmusikkartan. Fortfarande spelas hans låtar, och han fungerar som inspiration för många av dem som söker sina folkmusikrötter. Även om Hjalmar är död, så kommer hans musik alltid att leva!

Naturen i Rosvik

Målet med Rosvik skall bli och vara ett attraktivt och inbjudande område som inbjuder till både egna aktiviteter och är en fröjd för ögat. Miljöhänsyn tas alltid vid planering och samhällsutveckling.

Solnedgång i Rosvik

Foto: Marit Johansson

Ån i Rosvik

Foto: Marit Johansson

Aftonrodnad

Spelmansvägen

Foto: Marit Johansson
I Rosvik har man nära till naturen. Här samsas skog och hav med insprängd bebyggelse. Rosån ringlar sakta genom Rosvik centrum och kan se ganska beskedlig ut större delen av året – men under snösmältningstider bildar den mindre temporära sjöar.

Närheten till havet, klimatet och den vackra naturen har lockat många ”sommarfåglar” till området. Av de 1137 hushållen i området är 277 sommarstugor. Utvecklingen visar dock att fler och fler av dem blir permanenta åretruntbostäder.

Jordhöjningen påverkar ständigt kustlinjen men än finns det vikar och hamnar, Långvik och Hjältviken på södra Trundön, som ta in större båtar som segelbåtar. Ett dopp i havet är en självklarhet. Lokalbefolkningen väljer alternativen Pultviken, Långviken eller Klubben i Rosvik samhälle. Båtlivet i området är aktivt och det finns 3 båthamnar som drivs av lokala föreningar. Efterfrågan på båtplatser är stor och Rosviks småbåtshamnförening planerar att utöka antalet. Renovering av de befintliga platserna pågår efter hand och muddring av inseglingsrännan är genomförd 2018.

Skogen är en viktig näringskälla för markägarna och jakten intensiv under höstperioden. Ett flertal älgjaktslag håller älgstammen nere och rådjursjakt är ett vanligt inslag.
Det är inte ovanligt med älgbesök på villatomten. Pilträden lockar och älgarna kan tukta dem ordentligt om man inte lyckas jaga bort dem.

Historiskt sett så har skog och hav gett de viktigaste arbetstillfällena i området. Förutom fiske och sjöfart har här bedrivits sågverk, snickerier och båtbyggeri. Snickerikunskapen har varit hög och det sägs att ”Rosvikarna har byggt upp halva Luleå bostadsbestånd”. Byggfirmor som startat i Norrfjärdens kommun är; Ragnar Wiksten (RaWi), Aug. Larsson & söner (BD Bygg), David Nilsson, Älvsbyhus, Björkmanshus (Villa Varm), Alter Bygg m fl.

 

Här följer några utvalda naturbilder från Rosvik: