Invånare

Företag

Föreningar

Hushåll

Om Rosvik

Rosvik, den ljusa byn vid kusten.

I Rosvik möts hav och land, skog och ängar. Genom sin natur, sitt gynnsamma läge och goda samhällsservice har Rosvik blivit ett eftertraktat och attraktivt ställe att bo på. Området har drygt 2100 invånare i dagsläget och nu inriktade på att växa och utvecklas framöver. Rosvik befinner sig händelsernas centrum – byn har nära till allt. Både Piteå och Luleå når man på en +/- 30 min, liksom också resten av världen eftersom Luleå Airport är 20-25 minuter från Rosvik med bil. Från Luleå Airport flyger du snabbt både inom och utom Sverige. Stockholm når du exempelvis på under 1,5 timme. Kännetecknande för Rosvik är växtkraften och framåtandan. Vi har exempelvis många småföretag, ca 60 stycken, och ett blomstrande föreningsliv. Dessutom har vi något som många andra byar och städer gärna skulle vilja ha: en tämligen stabil befolkningstillväxt. Det är fler som vill flytta hit än härifrån!
Rosvik på Wikipedia: http://sv.wikipedia.org/wiki/Rosvik

 

 

Rosvik

Piteå Kommun

piteaPiteå kommun ligger i Norrbottens län, har en befolkning på 42 296 människor (2019) och växer. Piteå kommun är belägen i södra delen av Norrbottens län, vid Pite älvs utlopp i Bottenviken och landarealen är 3 112 kvadratkilometer. På Piteås vackra landsbygd kommer du nära till fritidsintressen som fiske, skidåkning mm. Årstiderna i Piteå växlar mellan vinterkyla och sommarvärme, granne till Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen! Piteå Kommuns Hemsida

I Piteå Kommun kan du förvänta dig följandehttps://www.pitea.se/Medborgarservice/I-Pitea-kan-du-forvanta-dig/

Service

Rosvik har det mesta av den service man kan tänkas behöva. För barnfamiljer, till exempel, finns såväl Maskrosens förskola som Rosviks skola, årskurs 1-6. Byn har också ett centralt beläget äldreboende. Vad gäller sjukvård så finns distriktssköterska och vårdcentral i Norrfjärden, cirka en mil bort. Dagliga inköp och ärenden klarar man oftast av i Rosviks centrum. Där hittar man en livsmedelsbutik med post- och apoteksutlämning. Här finns också bibliotek, bensinpumpar, frisörsalong, Thairestaurang (hämtmat) samt ett av byns kaféer. Men detta är ändå inte all service som bjuds i byn – vi har även massör, sjukgymnastik, fotvård, pub, bilverkstad mm…

Arbete

Den som bor i Rosvik har tillgång till en stor arbetsmarknad. Inom pendlingsavstånd finns fyra städer, varav Piteå och Luleå är de som ligger närmast. Dit är det 2,5 respektive 3,5 mil – cirka en halvtimmes resa med bil. De flesta rosvikare dagspendlar till jobb i någon av dessa städer. Luleå är en förhållandevis stor stad, och har därmed ett brett utbud av arbetstillfällen. Större arbetsgivare är till exempel SSAB Tunnplåt och NLL, Norrbottens Läns Landsting. Naturligtvis finns där också en hel del företag med koppling till Luleå Tekniska Universitet, bland annat inom IT-sektorn. I Piteå finns exempelvis Kappas och SCA:s anläggningar för tillverkning av kraftpapper, liksom ett flertal sågverk. En annan stor arbetsgivare är Musikhögskolan, som bedriver utbildning inom musik och media. I anslutning till denna finns utvecklingsbyn Acusticum, där många företag inom musik och data verkar.

Utvecklingscentrum

Fler Rosviksbor borde ha sin arbetsplats i Rosvik, istället för att behöva pendla till jobbet. Stora vinster finns att göra på detta – både i fråga om pengar, tid och miljö. För att nå dithän måste byn få fler företag, och därmed arbetstillfällen. Det kan vara nystartade företag eller sådana som flyttat hit utifrån. Ett sätt att underlätta företagandet i Rosvik vore att bygga ett utvecklingscentrum. Tanken är att det skulle fungera som ett slags företagshotell – de olika företagen kan hyra lokaler där, få tillgång till viss service (kopiering mm) och erbjudas hjälp med marknadsföringen av sina produkter. Kravet på ett Utvecklingscentrum stöds av många föreningar och organisationer i byn.

Framtidsutsikter

Detta är vad vi hoppas: I framtidens Rosvik är vi fler – såväl unga som gamla. En bra offentlig service har blivit ännu bättre, med både läkare och tandläkare i byn. Fler företag har etablerat sig, vilket har gett nya arbetstillfällen. Tack vare det slipper många människor pendla till jobbet. Fritidsaktiviteter finns för alla åldrar, inte bara idrott. Föreningslivet fortsätter blomstra, kulturen har kommit till byn i olika former. Fler bostäder har byggts. Detta gäller både villor och hyreshus. Dessutom har man byggt ett utvecklingscentrum, där företag kan hyra lokaler och få service. Den planerade Norrbottniabanan får en hållplats i Rosvik. Därmed blir byns kommunikationer ännu bättre. Grundskolan kompletteras med årskurs 7 – 9. Studier på gymnasium och universitet kan bedrivas på distans i gemensamma lokaler med modern teknik. Kort sagt: Rosvik fortsätter vara en levande by i tiden!

Share This