Kultur

I Rosvik har man tillgång till ett stort kulturutbud. Närheten till Piteå och Luleå medför att med en biltur på ca en halvtimme når man allt vad dessa städer kan erbjuda av konserter, teater, dans, museum, konsthallar, biografer etc.

Vill man utöva kultur själv så finns det många föreningar, studieförbund mm i närområdet som öppnar alla möjligheter för sådan verksamhet. Studiecirklar i den konstart man önskar delta i kan vara en väg in och är tillräckligt många rosvikare intresserad kan studiecirkel bedrivas i Rosvik. Så började t ex Rosvikskören – som en sångcirkel 1984 – och i år (2014) firade kören sitt 30-årsjubileum.

Kulturen blommar också i Rosvik. Här genomförs det lokala  arrangemang som t e x Rosviksdagen.
Det arrangeras också allsångskvällar, föreläsningar, konserter, julbasarer och hantverksmarknader av lokala arrangörer.

Hjalmar Sandberg

En känd kulturprofil från förr var Hjalmar Sandberg, riksspelmannen. Han föddes 1890, och redan i 10-årsåldern började han spela fiol. Snart var han flitigt anlitad på bröllop, danser och andra festligheter. Hjalmar var en riktig glädjespridare med sin musik, något som många säkert kan vittna om.

Som mest känd var han kanske på 70-talet, då han spelade in sin första skiva tillsammans med gruppen Norrlåtar. Han medverkade i radio och TV, bland annat i Bosse Larssons ”Nygammalt”, och gjorde stor succé med sitt glada humör och sin välanvända reklammössa. Det är nog så de flesta minns honom.

Hjalmar Sandberg dog 1982, aktiv in i det sista. Han var den som satte Rosvik och Piteå på den svenska folkmusikkartan. Fortfarande spelas hans låtar, och han fungerar som inspiration för många av dem som söker sina folkmusikrötter. Även om Hjalmar är död, så kommer hans musik alltid att leva!

Share This